Modernizarea Infrastructurii de Comunicații: Noi Drepturi pentru Proprietari
NOI, Blocul Suveranist Român, avansăm o propunere legislativă menită să echilibreze dezvoltarea infrastructurii tehnologice cu drepturile proprietarilor. Modificarea legislativă vizează asigurarea unui cadru care permite expansiunea rețelelor de comunicații electronice, respectând în același timp dreptul inalienabil la proprietate și suveranitatea individuală în fața avansului tehnologic.
Actuala legislație pune proprietarii de imobile în fața unor provocări semnificative, limitându-le drepturile în contextul expansiunii infrastructurii de comunicații electronice și tehnologice.
Blocul Suveranist Român propune o revizuire legislativă care să respecte suveranitatea proprietății private, facilitând totodată dezvoltarea infrastructurii de comunicații electronice într-un mod echitabil și sustenabil.
Câteva din modificările pe care le vom aduce
- Modificarea alineatului 3 al art. 5 din Legea 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice oferind proprietarilor și co-proprietarilor imobilelor dreptul de a folosi continuu, neîntrerupt și necondiționat imobilele ai căror proprietari sau co-proprietari sunt. S-a avut în vedere că permiterea neîngrădită și neautorizată în prealabil a oricăror entități juridice deținătoare de reţelele de comunicaţii electronice sau tehnologii și echipamente utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele de comunicații electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicații electronice, sau a unor elemente de infrastructură fizică necesare susţinerii acestora, constituie o limitare inacceptabilă a dreptului la proprietate, fapt care poate constitui o atingere gravă a suveranității poporului român.